Başlangıçta, "Tom ve Jerry"nin yaratıcıları William Hanna ve Joseph Barbera'nın amacı basit bir eğlence sunmaktı. Ancak, bu ikonik kedi-fare ikilisinin maceraları, zamanla çok daha fazlasını ifade etmeye başladı. Kovalamaca ve mizah dolu bu çizgi film, büyük kitlelere ulaşan her proje gibi birçok spekülasyon ve teorinin kurbanı oldu. Bunlardan en çok kabul gören ve çok sayıda dile getirileni ise Tom ve Jerry isimli çizgifilmin Soğuk Savaşı sembolize edip etmediği noktasıdır. Çizgi dizinin yapımcıları yalnızca mizah ve eğlence amaçlı bir iş yaptıklarını, başkaca amaçlarının olmadığını söyleseler de teoriler dinmedi. Bu yazımızda bu teorileri işleyeceğiz. Keyifli okumalar!
"Tom ve Jerry Soğuk Savaş" Teorisine Göre Neyi Temsil Etmektedir?
Bir zamanlar, küçük bir kasabada, Tom ve Jerry adında iki karakterin yaşadığı bir ev vardı. Tom, her zaman en son teknoloji ile donatılmış tuzaklar kurarak Jerry'yi yakalamaya çalışan bir kedi; Jerry ise bu tuzaklardan zekası ve çevikliği ile kurtulan bir fareydi. Bundan hareketle teoriye göre Tom Amerika, Jerry ise Rusya'yı temsil etmekteydi. Tom'un gelişmiş tuzakları, Amerikan teknolojisinin ve askeri gücünün bir metaforu olabilirken, Jerry'nin bu tuzaklardan sürekli olarak kurtulması, Sovyetlerin direnci ve zekasını temsil ediyor.
Teoriyi güçlendiren bir etmen de çizgi filmin yapım tarihidir. 1940 yılında ilk kez ortaya çıkan bu eser, Soğuk Savaş ve sonrası dönemlerine rastladığı için teorinin elini güçlendirmektedir. O dönem televizyonculuğu, "25. kare" muhabbetleri ve izleyicinin bilinçaltına mesajlar yükleme denemeleri bu çizgifilmin çok da saf emellerle yapılmamış olabileceği düşüncesini uyandırmaktadır. Tom'un(kedi) Amerika bayrağı ile pek çok kez aynı karede yer alması izleyicide Tom ve Amerika'yı eşleme mekanizmasını çalıştırmak amacını gütmüş olabilir. Tom'un rakibi Jerry ise akıllara Amerika'nın baş düşmanı Rusya'yı, doğal olarak getirmektedir.
Amerika: Güç ve Otorite, Rusya: Zayıf, Savunmasız ve Hilekar!
Başka bir bakış açısından, Tom ve Jerry'nin mücadelesi, Global sınıfsal çatışmaların bir yansıması olarak ele alınabilir. Tom, evin sahibi olarak, güç ve otoritenin sembolüdür. Jerry ise, daha zayıf ve savunmasız olmasına rağmen, zekası ve hilekarlığı ile bu güç dengesini alt üst eder. Bu durum, toplumdaki güç dengelerine ve sınıf mücadelelerine dair bir metafor sunmaktadır.
Jerry türlü işgüzarlıklara ve hilelere rağmen Tom'a karşı ancak savunma yapabilmektedir. Ancak dizide net bir şekilde Tom'a diş geçiremeyeceği anlaşılmaktadır. Teoriye göre bu durum Rusya'nın ne yaparsa yapsın Amerika'ya en fazla bir süre karşı koyabileceğini, asla onun seviyesine gelemeyeceğini izleyiciye anlatıyor.
Rus Yapımı Tom ve Jerry : "Nu Pogodi"
Rus yapımı Nu Pogodi adlı çizgi dizi, Tom ve Jerry'den esinlenerek yapılmış bir karşı dizi niteliğindedir. Bu dizi Kötü kedi ile mağdur farenin mücadelesini konu edinir. Teoriler ışığında dizinin "Amerikan karşıtı bir propaganda amacı" güttüğü olarak yorumlanabilmektedir. Bu dizide Amerika'yı temsil eden kedi, "Tom ve Jerry"ye kıyasla çok daha acımasız ve kötüdür.
Sonuç
En nihayetinde, "Tom ve Jerry"nin evrensel cazibesi, karakterlerin karşılıklı etkileşimlerinden kaynaklanır. Farklı kültürlerden ve yaş gruplarından insanlar, Tom'un karmaşık planlarının Jerry tarafından bozulmasını izlerken kendilerini eğlenirken bulurlar. Bu, çizgi filmin, politik veya sosyal mesajlar ötesinde, 1940'lardan günümüze kadar gelmiş oldukça başarılı bir yapımdır. Bu kadar başarılı yapımlar ile ilgili insanoğlu sürekli bir alt mesaj, kötü amel arayışına girmiştir. Bunlar da böyle evrensel ve çağının ötesindeki işler için gülün dikeni niteliğinde denilebilir.
Comments