İnsan Tembel Bir Varlık Değildir!
Aristoteles'in "İnsan doğası gereği tembel değildir; ancak alışkanlıklar onu öyle yapar" sözünü hatırlayarak, insanın tembel bir varlık olarak etiketlenmesinin haksız bir genelleme olduğunu kabul edelim. Çoğu insan geçmişte bir konu üzerine saatlerce çalışabildiğini, okumalar yaptığını, ürettiğini ve daha kolay öğrendiğini hatırlayınca morali bozulur. Bu moral bozuntusunun sebebi ise artık, maalesef, dikkatimizi sevdiğimiz şeyler üzerine dahi uzun süre veremiyor oluşumuzdan kaynaklanır. Tıpkı Pavlov'un köpeklerinin zil sesine şartlandığı gibi, modern çağın "her dikkat çekici ses bir ödül anlamına gelir" düsturu altında, bizler de sosyal medyadaki kesintisiz akışa derinden bağlı hale geldik. Odaklanma gerektiren bir işimiz olduğunda, kendimizi daha başlamadan gelecek bildirim sesine, arkadaşlarımızın atacağı mesajlara veya reels videolarına şartlıyoruz ki bu durum odaklanarak çalışma yapmamızı bir hayli engelliyor.
"Zehiri zehir yapan dozudur" sözünden ilham alarak, sosyal medya kullanımımızı potansiyelimizin önüne geçmemesi adına kısıtlamak en doğrusu diyebiliriz. Odağımızı geri kazanmak ve yaptığımız işlerden kısa sürede maksimum verimi almak adına, Carl Newport'un "Deep Work" adlı kitabında bahsettiği derin çalışma tekniğine alışmamız günümüzde başarılı olmak için bir seçenek değil, bir şart haline gelmiş durumda.
Geçmişte bu yöntemi kullanan önemli karakterlere baktığımızda Mustafa Kemal Atatürk, Michelangelo, Albert Einstein gibi birçok isim sayabiliriz. Newport, bu kabiliyete sahip kişilerin günümüzde ve gelecekte çok yüksek bir değere sahip olacağını vurguluyor.
Cal Newport, derin çalışmayı "Dikkatinizi dağıtmadan, tam olarak odaklanarak, bilişsel yeteneklerinizi sonuna kadar kullanarak yapılan çalışma" olarak tanımlıyor. Confucius'un "Ortamı düzenle, davranışın da düzene girer" öğretisinden yola çıkarak, işe öncelikle kişisel bir çalışma alanı oluşturarak başlamalıyız. Derin çalışmayı uygulamak için acele etmek yerine, günlük 15 hatta 10 dakika ile başlamak bile yeterlidir ki bu kabiliyet kısa sürede tekrar kazanılamayabilir. Kendimize biraz zaman tanımamız en doğru başlangıç olacaktır.
Sosyal medya uygulamalarını gündemi takip etmek veya size faydası olduğunu düşünerek kullanmak isteyebilirsiniz; fakat unutmayın ki bu uygulamalar sizi mutlu etmek gibi bir amaçla varolmuş değil, tek amaçları sizi bağımlı yaparak para kazanmak. Bu yüzden tamamen sosyal medyadan soyutlanmak yerine ekran sınırı koymak, bildirimlerinizi kapatmak veya derin çalışma yapacağınız saatlerde telefonunuzdan tamamen uzaklaşmak gibi yöntemlere başvurabilirsiniz. Odağımızı ve verimimizi arttırabileceğimiz bir diğer adım ise çalışmadan önce belirli bir programımızın olması.
Ralph Waldo Emerson'un "Her insanın içinde kendi dünyasını keşfetmek için bir yolculuğa çıkan bir kaşif vardır" sözünü hatırlayarak, her bireyin benzersiz olduğunu ve her birimizin farklı derin çalışma yöntemleri geliştirebileceğini unutmamalıyız. Tam da her insanın farklı olması sebebiyle, 4 temel derin çalışma yaklaşımını size açıklıyoruz:
4 Temel Derin ve Odaklanarak Çalışma Yaklaşımı:
Çift Modlu Yaklaşım: Haftanın belli günlerini derin, diğerlerini yüzeysel çalışmaya ayırma.
Keşiş Yaklaşımı: Uzun süreli kapanıp tamamen derin çalışmaya odaklanma.
Ritmik Yaklaşım: Her gün aynı saatlerde derin çalışma yapma alışkanlığı geliştirme.
Gazeteci Yaklaşımı: Mevcut boş zamanları derin çalışmaya adama.
Keşiş olduğumu öğrendim 😅 çok önemli bir konu ellerinize sağlık..